Ballet in de bioscoop

Royal Opera House trekt meer betalende bezoekers in bioscoop dan in theaterzaal

18-09-2014
Voor het eerst trekt het Royal Opera House meer betalende bezoekers in de bioscoop, dan in de theaterzaal van Covent Garden in Londen. Dit blijkt uit de cijfers van het afgelopen seizoen. Dankzij het ‘Royal Opera House Live Cinema’ programma zijn de opera’s en avondvullende balletten te zien in 40 landen en meer dan 1500 bioscopen, waarvan 31 in Nederland. Ook Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Hilversum en Hoorn hebben zich dit seizoen gevoegd bij de steden, die het programma vanuit Covent Garden eens per maand live aanbieden.

Covent Garden trekt per voorstelling maximaal 2.256 theaterbezoekers en in de bioscoop beleven wereldwijd gemiddeld rond de 100.000 liefhebbers de eenmalige live opera en ballet voorstellingen van het Royal Opera House.

Balletvoorstellingen in het nieuwe seizoen
Het nieuwe ROH Live Cinema seizoen, gaat 16 oktober van start met Kevin MacMillans ballet Manon, een verhaal afkomstig uit de beruchte roman van Abbé Prévost (L’Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut).

Op het seizoensprogramma staat ook de opera I Due Foscari met Plácido Domingo. Christopher Wheeldons ballet Alice’s Adventures in Wonderland wordt in januari opgevolgd door Giordano’s opera Andrea Chénier met Jonas Kaufmann en de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek. Ook publieksfavorieten als het romantische ballet Het Zwanenmeer en Puccini’s populaire opera La Bohème staan dit seizoen op het programma.