Uitgelicht

Introdans Ensemble voor de Jeugd viert jubileum met JARIG

03-10-2014
Op zaterdag 11 oktober gaat JARIG in première. Deze voorstelling is de eerste van een sprankelend jubileumprogramma, waarmee Introdans Ensemble voor de jeugd zijn vijfentwintigste verjaardag viert. JARIG bevat drie stukken van de gelauwerde choreograaf Jiří Kylián, wiens werk in Nederland in 2014/2015 alleen bij Introdans is te zien.
Trompe L’Oeil werd oorspronkelijk gemaakt voor NDT3, het voormalige 40+ ensemble van het Nederlands Dans Theater. Het werk zit vol gekke grappen en bizarre bewegingsvondsten en is ook aantrekkelijk voor een jong publiek.

Het bij kaarslicht gedanste Un Ballo is een andere parel uit Kyliáns oeuvre, die hij zelf omschrijft als ‘een oefening in muzikaliteit en in sensitiviteit tussen mannelijke en vrouwelijke partners’. Het stuk is zeer uitdagend door de vele lifts, risicovolle balansen en steeds wisselende dynamiek.

Na de pauze brengt een grote cast, aangevuld met zes jonge danstalenten van de ArtEZ-dansvooropleiding en Boys Action, KyliánsKinderspelen. In dit stuk, geïnspireerd door het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel de Oude, verbeelden de dansers ogenschijnlijk onschuldige kinderspelen. Maar wie goed kijkt, ziet ze ook een minder lieflijke wereld – die van de volwassenen – imiteren. JARIG is een onvergetelijke dansbeleving voor de hele familie.

Jubileum Introdans Ensemble voor de Jeugd
Dit seizoen bestaat Introdans Ensemble voor de Jeugd 25 jaar.Voorintholt heeft een uitstekende neus voor wat kinderen aanspreekt. “Kinderen kunnen veel meer aan dan je denkt. Je hoeft voor hen niet op je knieën te gaan, hen niet te ‘verpipodeclownen’ of te ‘verhiphoppen’.” Het jubileum van Introdans Ensemble voor de Jeugd wordt gevierd met twee sprankelende voorstellingen: JARIG en FEEST. Daarnaast organiseert Introdans verschillende extra activiteiten, waaronder een groot dansfeest voor Arnhemse kinderen in juni 2015.
De première van JARIG is op 11 oktober 2014 in de Schouwburg Arnhem. De speelperiode van JARIG loopt tot en met 11 februari 2015